Thursday, May 27, 2010

Bila ikan Keli dipanggang..

Asyik-asyik panggang ayam, sikit-sikit tongkeng ayam, sikit-sikit kepak ayam. Naik jemu plak makan benda yang sama.

Aku kadang-kadang mengidam jugak nak makan ayam panggang. Apa lagi ayam golek. Sedap bebenor ek.

Untuk la ini kita pi tukaq selera pulak. Menu kita hari ni, ikan keli panggang. Awat aku habaq kat hampa semua loghat blah utara ni.

Ok la. Semalam aku da tak tahu nak makan apa. Aku belek-belak la peti sejuk kat umah. Check-check aku nampak ekor ikan. Aku amek la ikan tu. Keluar plak ikan keli yang agak besar jugak la. 

Aku apa lagi, nak jugak try panggang ikan keli bakar. Aku marinate, nyala api, panggang sorang-sorang kat belakang rumah. Tak payah beli nya de. mahal sangat nak beli. 

Aku bakar la dulu kayu api tu. Kasi bara je yang ada. Baru senang nak jaga. Ikan pun tak itam. Aku tengok je kayu da jadi bara api, aku panggang la ikan tersebut. 

Da masak, perghhh... Memang sedap. Rugi kalau korang tak try. Bukan susah sangat pun nak panggang. Tak pakai tong gas pun. Pakai kayu api je. Nak tahu rupa ikan tu kalau da masak ek? Ianya agak kekuning-kuningan. Kulit dia pulak agak berlemak. Kulit memang sedap kepada yang suka makan makanan berlemak ni. Macam aku jugak la. Tu yang badan aku agak berlemak juga.

So, kepada yang nak cuba... Good Luck.. Jagalah kandungan gula dalam badan anda. Kurangkan gula dalam minuman, tambahkan manis dalam senyuman.

No comments:

Post a Comment